31 Mart 2016 Perşembe

Türkler de altı köşeli yıldız, Heksagram, Mühr-ü Süleyman,                                             Davut yıldızı

Ed tamgası Ön Türkçede “var etme, yaratma” anlamına gelir.Kün eki ( gün-ay, güneş ve ay ) sembolü iç içe, ters yüz iki üçgendir. altı köşeli yıldız ( heksagram ) olarak da bilinir.Bu şekli idil-oral ve alplerde kamunlar vadisinde görürüz.
Muhr-u-Suleyman-8217-mi-Davud-Yildizi-8217-mi-nbsp-Hexagram
Edin-er,  edin-ir, dingir, tengir, tengri, tenri ve sonunda tanrı değişiminden geçmiştir. edin-er,sümercede tanrı demekti. sonraki bin yıllarda dingir de aynı anlamda kullanılmıştır.

Edis kelimesi, mö.3000’lerde ege bölgesinde ve Yunanistan’da varlık gösteren ve bir Öntürk kavmi olan olan Pelasglarda tanrı anlamına gelirdi. ed-is-ong, yaratma başarısı yani yaratan demekti.

Ön-türkçe’de "uçu" eki tanımlanır. “gök ikilisi” anlamına gelir. mö 3000 yıllarında ortadoğu’ya indiği sanılmaktadır. aslı bilinmediği fakat kutsal sayıldığı için İslamiyet’te Mühr-ü Süleyman, Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta Davud’un yıldızı olarak bilinir. Selçuk ve Osmanlı sanatında, çiniler, tabaklar, sahan ve siniler üzerinde, tahta ve tavan süsleri arasında çok sık kullanılmıştır.

Mühr-ü Süleyman, Allahın celâl ve cemâl sıfatlarını sembolize eder. bu yüzden gök ikilisi, yani iki ilahi vasıf açıklaması son derece yerindedir. Kuranda da anlatıldığına göre, Süleyman peygamber bu mührü yüzüğünde taşırmış. bu yüzüğe sahip olduğu sürece de kuşların, karıncaların dilini anlar, cinlere hükmeder"miş". bir gün cinlerden biri bu yüzüğü çalmış ve Süleyman da bu kudretini kaybetmiş.

Heksagon yani altı köşeli yıldız, bugün dünyada israil bayrağı ve yahudilerin sembolü diye bilinmektedir. yahudiler’in altı köşeli yıldız’ı kendilerine sembol ve bayrak yapmaları, musevi dinine geçen Hazar Türklerinden sonra ortaya çıkmıştır.Dünya yahudilerinin yarısından çoğunu Hazar (Türkleri) soyundan gelenler oluşturmaktadır. İsrail bayrağına mavi renkte işlenmesinin sebebi de, mavi rengin hemen hemen bütün Türk boylarında tanrı’ya işaret etmesidir ( gök rengi ).

İstanbul'daki yüzlerce yıllık tarihe sahip pek çok caminin tavan, duvar ve cam süslemelerinde de Mühr-ü Süleyman deseni bulunmaktadır. Mühr-ü Süleyman, metal, ahşap, mimari, dokuma gibi pek çok dalda nakış amaçlı kullanılmıştır. taş, ağaç, cam, kağıt vb. satıhlarda merkezî motif niyetine kullanılmıştır. Osmanlılar'da ise başta hamam kubbe delikleri olmak üzere mezar taşları, cami tezyinatları, padişah gömlekleri, sancaklar, anıtlar ve kemer kilit taşlarıyla çini, seramik gibi mimariyi ilgilendiren hususlarda, mutfak eşyalarında, çeşmelerde, sebillerde, giyim eşyaları ve takılarda kullanılmıştır.

Aslında altı köşeli yıldız, yahudiler'den ve israil devletinin simgesi olmadan çok önce, Anadolu’da kullanılmıştır. Anadolu Selçukluları, Artukoğulları ve İlhanlılar'ın eserlerinde bilhassa kubbelerin kilit taşlarında sık rastlanır.

Antalya ve çevresine yerleşen Teke Türkmenleri'nden dolayı bu bölgenin adı Teke Sancağı olarak isimlendirilmiş ve 14 Mayıs 1373'te Teke beyi Mehmet bey, Antalya burçlarına beyaz zemin üzerine kırmızı altı köşeli yıldız ve uçlarında türk'leri de betimleyen altı adet hilal ekleyerek ve bayrak ucunda kutsallığı ve göksel ışığı betimleyen çift şerit eklenmiş Hazar bayrağı'nı asmıştır.


Teke beyliğinin sancağı- Hazar sancağının modifiye halidir



Fatih in annesinin de mensubu olduğu Çandaroğulları beyliği sancağı




Karamanoğlu beyliğinin bayrağı


Karamanoğulları'nın bayrağı- gök rengi- 1:1 israil bayrağına geçmiştir



Doğu Türkistan -Sincan-bayrağı- Türk ün kutsal rengi- Göktengriye atfen- sadece kutsal, Türk ün gerçek renginin kullanımı için eklenmiştir



Neticeten, Mühr-ü Müleyman, hazar bayrağında bir topluluğu simgelemek için ilk kez kullanıldıktan çok sonra yahudilerin bir simgesi olarak kullanılmıştır. Hazar örneğindeki gibi, Filistinden kovulduktan sonra musevi inanışlı ilk devlet olan Türk Hazar imparatorluğu, şüphesiz ki dünyadaki yahudilerin çoğunu oluşturan eskenazi- aşkenazim'lerin kaynağıdır... yoksa hakan- kağan kelimeleri yahudiler tarafından koen, cohen ve kaganoviç vs gibi hâlâ kullanılmazdı...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SUSKUNLUK (SESSİZLİK) SARMALI NEDİR? Suskunluk Sarmalı Alman bilim kadını  Elisabeth Noelle Neumann  tarafından geliştirilen bir kuramd...