30 Nisan 2016 Cumartesi

Yüzlerce İnsan Öldüren Tarihin En Ünlü Keskin Nişancıları
thomas_plunkett
Thomas Plunkett
Britanya ordusuna mensup İrlandalı bir asker olan Thomas Plunkett tarihin ilk keskin nişancısı olarak kabul edilmektedir. Üstelik kullandığı tüfek öyle üstün teknolojili olmayan, kısa mesafe atışlar için Ezekiel Baker tarafından tasarlanmış bir uzun namluludur. Bu tüfeği de adıyla beraber tarihe yazdıran ise 95. Tüfekli Piyade Alayı’nda er olarak görev yapan Thomas Plunkett’in yaklaşık 800 metre mesafedeki Fransız General Auguste François-Marie de Colbert-Chabanais’i vuran atışı olmuştur. Şans eseri vurulduğu düşünülmesin diye aynı generalin emir erini de vurmuş. Başarısını anlamak için şunu söylemeden geçmeyelim: O dönemde Britanya ordusundaki askerler 50 metreden atış yapmak için eğitiliyormuş. Plunkett eğitildiği mesafenin 12 katı uzaklıktaki hedefi üstüste 2 kere vurarak “tarihin bilinen ilk keskin nişancısı” olma ünvanını sonuna kadar hak etmiştir.

General John Sedgwick’in ölüm anını anlatan bir gravür
Sergeant Grace
Amerikan iç savaşının devam ettiği 1864 yılında savaşın en kanlı çatışmaları Spotslvania’da sürmekteydi. İki ordunun karşı karşıya gelmesine az bir zaman kala General John Sedwick siperleri gezerek başında bulunduğu askerleri  “korkmayın, bu mesafeden bir fili bile vuramazlar” diye motive etmeye çalışır. Ancak kaderin bir cilvesi göğsünün hemen altına kurşunu yiyerek hayata veda eder. Vurulup ölmek  kötü de bu şekilde bir ölümle tarihe geçmek fena elbet.
Atışı yapan orduda çavuş rütbesiyle görev yapan Sergant (Çavuş) Grace yaklaşık 915 metre öteden tetiğe basmış.
charles_mawhinney

Charles ‘Chuck’ Mawhinney
Bu kez emperyalist Amerikan ordusunun bataklığa saplanıp perişan olduğu Vietnam savaşındayız. Siz bakmayın o Vietnam konulu Amerikan savaş filmlerine. Sivilleri öldürdüğü ve uykardan napalm bombalarıyla yok ettiği köyleri başarı sayarlarsa eğer bunun dışında pek de bir başarısı yoktur o “kahraman” Amerikan ordusunun. Bir de tabi keskin nişancı Chuck Mawhiney.
Yıl 1967…Chuck Mawhinney Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne çocuk sayılabilecek bir yaşta katılır. Eğitimini aldığı sniper tüfeğini ilk kez Vietnam’da kullanır. Resmi verilere göre 103 gayriresmi 213 başarılı atış. Atış yaptığı en uzun mesafesiyse 1000 metre olarak tarihe geçer.
Savaştan yıllar sonra silah arkadaşlarından birinin anılarını yazdığı “Dear Mom: A Sniper’s Vietnam” adlı kitap ile haberdar olmuş dünya bu keskin nişancıdan. Kitabın kazandırdığı prestijle sayesinde kendisi hayatını askeri okullarda dersler vererek devam ettiriyormuş.
rob_furlong
Rob Furlong
Kanadalı bir paralı asker olan Rob Furlong dünyanın farklı yerlerinde birçok operasyona katılmış. Furlong El Kaide’ye yönelik yapılan Anaconda Operasyonu’nda 2,430 metreden yaptığı başarılı atışla şimdiye kadar kaydedilmiş en uzun mesafeden başarılı atış yapma rekorunu almış.

Josef Allerberger
Yüzlerce İnsan Öldüren Tarihin En Ünlü Keskin Nişancıları
2. Dünya savaşı boyunca, 257 düşman askerini öldürmüş olan Avusturya doğumlu bir Nazi keskin nişancıdır. Yaralanıp düşman eline geçmesine rağmen, kaçıp evine dönmeyi başaran Allerberger, hayatına marangoz olarak devam etmişti

Matthaus Hetzenauer

Yüzlerce İnsan Öldüren Tarihin En Ünlü Keskin Nişancıları
Nazi Almanyası'nın en ölümcül nişancılarından olan Hetzenauer, 345 düşman askeri öldürürken tespit edilen en uzun mesafeli atışı ise 1100 metredir. Savaş bitmeden Sovyetlerin eline geçen Hetzenauer, ancak 1950'de serbest kalabilmiştir.

Bağdat Avcısı: Juba
6-Juba
Amerika’nın sözüm ona demokrasi götürmek amacıyla Irak’ı işgal etmesinin ardından ortaya çıktı ve Iraklı her çocuğun idolü olan bir halk kahramanına dönüştü.
Avladığı askerlerin vuruluş anlarını videoya çekmesi ve Youtube’da yayınlaması +pr yönüyle onu diğer diğer keskin nişancılar arasında ayrı bir noktaya taşıdı. Gerçek hayatı ve adına dair bilgiler rivayetten öteye gidemese de Irak İşgali’nden bu yana resmi olarak 645 Amerikan askeri öldürerek normal bir taburdan çok daha etkili bir rol üstlendiği gayet açık.

Ramadi Şeytanı: Chris Kyle
Chris_Kyle
Amerika’nın Irak işgali sırasında 255 kişiyi öldürerek ABD ordusunun gelmiş gelmiç en ölümcül keskin nişancısı olarak tarihe geçen deniz piyadesi. Ülkesine dönmesinin ardından psikolojik sorunları olduğu iddia edilen eski bir ABD askeri Eddie Ray Routh tarafından öldürülmesi, 6 dalda oscar’a aday gösterilecek bir propaganda filmine dönüşmesini sağladı.

vassili_zaitsev
Vassili Zaitsev
2001 yılı yapımı Enemy at the Gates (Kapıdaki Düşman) filminde de canlandırılan Vasily Zaitsev belki de bu sayede en tanınmış keskin nişancılardan biridir. Nazilerin Stalingrad kapılarına dayanmasının ardından gönüllü olarak orduya katılmıştır. Atış yeteneğini gençliğinde yazları çobanlık yaptığı yıllarda kazanmıştır.
Ocak 1942’de Ekim 1943’e kadar geçen süre içinde çoğu rütbeli 242 Nazi’yi vurarak listede altıncı sırayı alıyor. Gayri resmi ifadeler de katılırsa aşağı yukarı 300 kişiyi vurmuştur.1943 yılında dürbünü içinden geçerek gözüne isabet eden sniper mermisi ile ciddi şekilde yaralandı ve ölümden döndü… Tam 12’den yediği bu mermi onu cephelere veda etmek zorunda bıraktı.

lyudmila_mikhailovna_pavlichenko
Lyudmila Mikhailovna Pavlichenko
Bu listenin tek kadın keskin nişancısıdır Lyudmila. 2.5 aylık direniş sırasında Odessa’yı işgal eden Nazi Alman ordusunda mensup 187  Nazi askerini etkisiz hale getirmiştir. Savaşın sonuna kadar farklı cephelerde 309 düşman askerini vurmuştur ki bunlardan 36’sı keskin nişancıdır.Bir tanıtım ziyareti için Amerika’ya gönderildiğinde kendisini Beyaz Saray’da Franklin Roosevelt karşıladı. Pavlichenko, böylelikle Sovyet tarihindeki bir ilke imza atarak ABD başkanı tarafından kabul edilen ilk Sovyetler Birliği vatandaşı oldu.

corporal_francis_pegahmagabow
Corporal Francis Pegahmagabow
Alanında zor bir işi başarıp 3 kez askeri madalya almaya hak kazanmış Francis, Birinci Dünya Savaşı sırasında 378 kişiyi keskin nişancı tüfeğiyle vurup 300 kişiyi de esir almak gibi kırılması güç bir rekora imza atmıştır. Bir Ojibwa savaşçısı olan Kanadalı aynı zamanda muhteşem de bir kamuflaj uzmanıymış.
Savaş sırasında adından sıkça söz ettirse de savaştan sonra izini kaybettirerek kayıplara karışmış. Akıbeti konusunda başka bir bilgi yoktur.Öldürülmesi en zor adamlardan biri olduğu için bilinçli olarak izini kaybettirdiği düşünülüyor.

adelbert_f_waldron
Adelbert F. Waldron
Amerikan Ordusu’nun tarihindeki en iyi keskin nişancısı olma ünvanını elinde bulunduran kişi Adelbert F. Waldron’dur.
Vietnam’da 109 düşman askerini etkisiz hale getirmiştir. Onu en iyi yapansa Mekong Nehri’nde hareket halindeki düşman botundaki keskin nişancıyı 900 metre uzaktaki bir ağacın üzerinden vurmuş ve bütün birliği yok olmasını engellemiş. Bu sebeple Amerikan tarihinin savaş kahramanları arasında önemli bir yere sahiptir.
Ramadi Şeytanı olarak bilinen ve Irak savaşında 255 kişiyi öldürdüğü iddia edilen Amerikalı keskin nişancı asker Chris Kyle bir röportajından kendisine Waldron’u örnek aldığını belirtmiş.

Ivan Sidorenko
Yüzlerce İnsan Öldüren Tarihin En Ünlü Keskin Nişancıları
Ordudaki asıl görevi asker eğitmek olan Sidorenko, acemi askerlerle çıktığı cephe görevlerinde Nazilere korkulu anlar yaşatmıştır. Savaş boyunca bir kaç kez yaralanan Sidorenko, savaş sonuna kadar 500 düşman askeri öldürürken, 250 tane de keskin nişancı yetiştirmiştir. Ordudan binbaşı rütbesiyle ayrılan Ivan, sonraki hayatını bir kömür madeninde çalışarak geçirmiştir.

Simo Hayha

Simo Hayha
Simo Haya. Bu isim Finlandıya’da bir kahraman Ruslar’da ise azrailin ta kendisi olarak bilinir.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Rusların dev ordusuna karşı direnen ve kan kusturan Finlandiya ordusunun efsane mensubudur o ki “Beyaz Ölüm” olarak da bilinir.
Rusya ve Finlandiya’nın 1939-1940 yılları arasında giriştiği Kış Savaşında “İskandinav Kurdu” lakabıyla nam yaptı. 3 ay boyunca tetik basan parmakları toplam 705 onaylanmış ölüme neden oldu.
Simo Haya -40 derece soğukta 100 gün boyunca farklı kalibrelerdeki tüfeklerle vermiş olduğu savaşta resmi olarak öldürdüğü 705 Rus askeri nedeniyle listenin birinci sırasındadır.Ünü cephede kulaktan kulağa Rus komutanlarına kadar gidince peşine özel birlikler takıldı. -40 derecede nefesinin belli olmaması için ağzında kar ile atış yapan Hayha, topçu ateşi desteği ile 6 Mart 1940’da bir Rus askeri tarafından çenesinden vuruldu.
Çenesi paramparça olmasına rağmen hayatta kalmayı başardı ve kısa bir süre komada kaldıktan sonra barış anlaşması imzalanan 13 Mart tarihinde uyandı…

Abdul The Terrible
Abdul The Terrible
Korkunç Abdül (Abdul the Terrible)
Bu listede birinci sırada olması başarıları göz önünde bulundurulunca adaletli olmasa da Türk tarihinde bi’fiil savaşa katılmış ve nam salmış tek keskin nişancı olma özelliği nedeniyle kendisine birinci sırayı veriyoruz.
Birinci dünya savaşının en kanlı çatışmalarının olduğu Çanakkale’de istilacı düşman ordularına korku salmış bir Türk keskin nişancısı da vardır. Tarih pek basetmese de Korkunç Abdül atıyla bilinen bu kahraman Gelibolu cephesinde Osmanlı ve Alman askerlerini canından bezdiren Billy Sing (William Edward Sing) isimli keskin nişancıyı öldürmesi için cepheye gönderilen Türk keskin nişancıdır.
Anzaklar tarafından kendisine “Abdul the Terrible” lakabı takılmıştır.
Pozisyonuna gün doğmadan yerleşip akşam gün batımına kadar hareketsiz bir şekilde bekler ve hedefi için koşullar oluşmadan ateş etmezdi. Düşman subaylarından birini öldürdüğünde haber hemen Osmanlı cephesine yayılır, askerlerin moral bulması sağlanırdı. Son hedefi Billy Sing, nam-ı diğer “Assassin of Gallipoli” i öldürmek için siperinde bir hafta beklemiş, Billy Singi’i gördüğünde tetiğe basmış ancak Sing’in gözcüsü Sheehan’ın çenesini parçalayan kurşun Sing’in sağ omzuna saplanmıştır. Sheehan Avustralya’ya gönderilmiş, Singse bir hafta sonra cepheye geri dönmüştür. İkinci karşılaşmalarında Abdül’ün yeri bir gözcü tarafından tespit edilmiş, hemen Sing’e bildirilmiştir. Atış pozisyonu aldığı sırada hareketliliği farkeden Abdül de atış pozisyonu almış ancak tetiğe basmaya fırsat bulamadan Sing tarafından öldürülmüştür.
Hikayeyi yazanların İngilizler olduğu düşünülürse, ‘kötü’ karakterin kitabın sonunda ölmesi şaşırtıcı değildir. Billy Sing gerçekten Çanakkale de cephede savaşmış bir keskin nişancı olsa da kayıtlarda Abdül ile ilgili resmi bir belge bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SUSKUNLUK (SESSİZLİK) SARMALI NEDİR? Suskunluk Sarmalı Alman bilim kadını  Elisabeth Noelle Neumann  tarafından geliştirilen bir kuramd...